top of page
La Gralla i el Tabal en el mon casteller

Les gralles i el tabal són un element bàsic dins del món casteller, ja que la melodia de les gralles és clau per a la construcció del castell, sobretot per la gent que està a la pinya, ja que no poden veure com s’enlaira el castell.
La tonada del toc de castells està formada per diverses parts, comença amb un avís de que el castell comença i tot seguit es fa la tonada que s’anirà repetint mentre es va aixecant la construcció. Quan és a punt de carregar-se es fan un seguit de notes de suspens, que s’en diu “Trinat”, i ja seguidament quan l’anxaneta corona el castell, es fa una nota més llarga que és “l’aleta”.
Una melodia més alegre “baixada”, ja marca que s’està descarregant el castell.
Al acabar el castell, es fa la sortida, que ni ha de dos tipus: la sortida llarga i la sortida curta. Es farà una o l’altre depenent de l’alçada del castell que s’hagi descarregat.
Si el castell fa llenya, les gralles i el tabal, automàticament deixen de tocar.

La gralla és un instrument de vent de la família de l’oboè format per un tub de fusta rústica i guarda una forma cònica, té una llargada d’uns 34 cm de llarg però pot variar segons el tipus de gralla. A més a més perquè es pugui reproduir el so, la gralla porta una inxa o llengüeta de doble canya i el tudell o broquet que transmet el so produït per la vibració de la inxa per què sigui amplificat en el tub.

 

Hi ha diferents tipus de gralla, trobem la gralla seca i el tipus més evolucionat d’aquesta que s'anomena gralla dolça o de claus. És un model més modern, té un so més dolç i disposa de dues o més claus metàl.liques per augmentar la seva tessitura i fer tons cromàtics.

TOCS BÀSICS DE LES DIADES CASTELLERES

 

Toc de Matinades: Es fa de bon matí els dies que hi ha diada castellera. Els grallers juntament amb el tabaler, passen pels carrers de la població despertant als castellers/es i al veïnat en general.

Toc d’entrada a la plaça: Les gralles i tabal, acompanyats de tota la colla, entren a plaça tot indicant que l’actuació està a punt de començar.

Toc de Castells: Toc per excel.lència de la diada castellera.

Toc de pilar caminant: Es fa servir quan el pilar construït es posa en moviment. Normalment es fa per entrar a plaça.

Toc de Vermut: Al migdia, un cop acabada l’actuació, amb un ritme de Pasdoble, se celebra l’èxit casteller de la jornada.

Els instruments

El tudell, pot ser metàl.lic, d’alpaca, plata, etc i sobre el seu extrem s'hi munten les inxes, llavors es col.loca, un cop preparat, a la gralla.

 

Nosaltres fem servir el tudell més curt, aquest fa que augmenti aproximadament mig to més agut el so amplificat per la gralla , així aconseguim que la gralla estigui afinada en SOL M. En canvi el tudell llarg, que és el tradicional, quan tapem tots els forats aconseguim un FA#.

 

L’inxa, és la part de l’instrument que fa que soni la gralla. Aquesta llengüeta doble està composta per dues làmines de canya i al passar l’aire entre aquestes, a partir d’una certa pressió d’aire, entren en vibració i la transmeten a l’aire que circula entre elles.

El Tudell i l'Inxa

Aquí teniu un recull de cançons amb format MP3 per que pogueu escoltar musica de gralles,

Entrada a plaça

Toc de Castell

Toc de Vermut

El tabal, és un instrument musical de percussió de forma cilíndrica, amb dues membranes, normalment de cuir, que emet un so indeterminat.

 

N'hi ha de totes les grandàries, encara que generalment són de dimensions mitjanes, que es pot penjar al coll, la qual cosa permet integrar-se còmodament en cercaviles i altres esdeveniments al carrer, com per exemple als castells.

 

El músic del tabal és un tabaler.

El Tabal

Toc de Matinades

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Vimeo Clean

© 2014 Tirallongues de Manresa

© 2014 Tirallongues de Manresa

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Vimeo Clean
bottom of page